Måle pH

Hvilket utstyr er best egnet for å måle pH-verdier for ditt behov. Her skal vi forsøke å gjøre greie for hvilket utstyr vi kan levere, hvordan bruke og vedlikeholde utstyret og se på fordeler og ulemper med forskjellige metoder for å måle pH.

Hvilket utstyr er tilgjengelig:

For å teste pH-verdien kan vi benytte indikatorløsninger, pH-papir, eller elektroniske pH-målere. Vi går ikke inn på de ulike pH-indikatorene her, da det som regel vil bli spesifisert i forsøket du skal gjøre hvilken indikatorløsning du skal benytte.

pH-papir: Litmus-papir er det enkleste form for pH-papir og kommer i rød eller blå. Rødt lakmuspapir blir blått dersom man tar det i en basisk løsning, og blått lakmuspapir blir rødt i en sur løsning. Dette blir ganske upresist for de fleste forsøk. For å finne en spesifikk pH-verdi trenger man mer presise pH-papir, som universalindikator eller pH-papir (strips). Våre mest presise pH-papir kan gi en nøyaktighet på inntil +/- 1 pH. Dette vil i mange tilfeller være godt nok for mange forsøk. I tillegg har de mange fordeler som at de er enkle å bruke, lett å ta med seg, f.eks. ut i felt, de er rimelige sammenlignet med elektroniske pH-målere, og man kan lime inn pH-papiret i en lab-rapport for å dokumentere resultater.

 

For mer nøyaktig pH-måling anbefaler vi imidlertid elektroniske pH-målere. Disse kommer både med og uten utskiftbare elektroder, med ulik grad av nøyaktighet (de beste gir nøyaktighet på inntil 0.01 pH), samt at noen også måler andre parametere, f.eks. temperatur. Noen passer til feltarbeid, mens andre er mer tilpasset laboratoriearbeid hvor de i tillegg kan logge data som f.eks kan være en fordel under titreringsforsøk. Felles for de elektroniske pH-målerne er at de krever noe vedlikehold for å gi nøyaktige målinger.

Vedlikeholds prosedyren vil variere mellom de ulike pH-målerne, så det er alltid viktig å lese bruksanvisning. Men det er to ting å tenke på for å øke levetid og nøyaktighet til pH-målere. Dette er kalibrering og oppbevaring mellom bruk.

Kalibrering av ph-elektrode:

Alle pH-målere må kalibreres innimellom for at de skal gi nøyaktige måleverdier. Jo mer nøyaktig pH-måleren er, jo oftere bør det kalibreres for å gi så nøyaktige målinger som det oppgis å kunne gi. For de fleste av våre målere og ikke for undervisningsbruk vil det holde å kalibrere dersom det er lengre enn 1 måned siden forrige kalibrering. Man kalibrerer med bufferløsninger med kjente pH-verdier, i enten ettpunkts-kalibrering eller topunkts-kalibrering. Hvordan man kalibrerer pH-måleren står beskrevet i manualen til den aktuelle måleren.

Ved en ettpunkts-kalibrering bruker man en bufferløsning med pH-7. Elektroden senkes ned i buffer-løsningen og måleren justeres slik at den viser pH 7. Etter en slik kalibrering gir måleren nøyaktige verdier for prøver som ikke er altfor sure eller basiske. Ulempen er at målingene er mindre nøyaktige ved sterkt basiske eller sterkt sure løsninger.

Ved en topunkts-kalibrering vil måleverdier være nøyaktige over et større måleområde. De kalibreres først med en pH 7-løsning og deretter med enten en pH 4- eller en pH 10-løsning, avhengig av om du skal måle i surt eller basisk miljø.  

Oppbevaring av pH-elektroden mellom bruk:

Når man er ferdig med målingene anbefales det å skylle av elektrodespissen i destillert vann eller i mettet KCl-løsning. Videre er det viktig at pH-elektroden ikke tørker ut mellom bruk. For å unngå dette anbefaler vi at elektrodespissen oppbevares i en oppbevaringsløsning som kan kjøpes ferdig (art. 15273) eller lages selv ved å løse 10 g fast KCl i 100 ml buffer pH4-løsning.

Andre tips:

  • La aldri pH-elektroden stå i vann over tid
  • For å teste om pH-elektroden er i god stand anbefales det å teste den i en bufferløsning med kjent pH-verdi. Dersom f.eks pH-meteret ditt sier 4.4 i en buffer pH4, er elektroden i god stand og du trenger bare å kalibrere elektroden før bruk.
  • Dersom pH-elektroden viser avvikende resultater eller respondtiden er veldig lang kan man forsøke å gjøre følgende for å redde elektroden:
    • La elektroden stå 4-8 timer en HCl-løsning med en konsentrasjon på mellom 0.1 -0.5 M (løsning A).
    • Mens elektroden står i løsning A lager du en annen løsning (løsning B) ved å løse 10 g med fast KCl i 100 ml med pH 4 bufferløsning
    • Når elektroden har stått lenge nok i løsning A skylles elektroden og plasseres i 50-75 ml av løsning B. La elektroden stå i denne løsningen 30-60 minutter.
    • Skyll av elektroden og sjekk på nytt om den viser avvikende eller gode resultater
  • Dersom man har en elektrode som er blitt oppbevart i tørr tilstand kan man forsøke å la den stå i oppbevaringsløsning (art. 15273) minst 1 time. Etter det kan man teste om måleren viser stabile, forventede verdier. Hvis ikke anbefales det å bytte elektrode.
  • Dersom elektroden har fått et belegg på seg, kan man bruke en rengjøringsløsning (art. 15279) for å skånsomt fjerne belegget på elektroden. Etterpå lar man løsningen stå ca 30 minutter i oppbevaringsløsning før man sjekker om elektroden fortsatt fungerer slik den skal.

Noen anbefalte pH-målere til ulik bruk:

  • Til måling i felt anbefaler vi enkle pH-målere med eget display som art 15247 eller art. 15274
  • For titreringsforsøk er vår anbefaling 28308, Go Direct® pH-meter, standard, som har mulighet for å bytte elektrode, den er enkel å kalibrere, og ikke minst at man kan bruke den med en inkludert programvare for å lage flotte titrer-kurver. Evt kan man velge art. 15235 dersom man vil ha en pH-måler med veldig høy nøyaktighet.
  • For å måle pH-verdi i matvarer, jordprøver eller prøver med biologisk materiale som feks proteiner, anbefaler vi art. 28318.